Soort: Acer palmatum

keuze: 100 resultaten

Acer palmatum

  • Nederlandse benaming

    Japanse esdoorn
  • Gewasgroep

    Bomen
  • Familie

    Sapindaceae
  • Herkomst

    Japan

Kunstzinnige stamhouder van duizenden, uitbundig kleurende en ongrijpbare gedaanteverwisselaar, kikkerhand.

Uitbundige boom
Het is bijna onmogelijk dat je de Japanse esdoorn nog nooit hebt gezien. Deze immens populaire, want overdadig kleurende, boom wordt al eeuwen op handen gedragen in China, Korea en uiteraard Japan. Door zijn opvallende kleur, ranke bladeren en de prachtig uitwaaierende takkenstructuur is dit een super expressieve boom. Logisch dat je deze terugziet in de beeldende kunst, de tuinen van het Keizerlijk paleis in Tokyo en in de beroemde theetuinen van Kyoto. En dit zijn slechts een paar voorbeelden waaruit blijkt hoeveel liefde en respect men deze boom daar betuigt.

Stamhouder
Acer palmatum is niets minder dan een superster in de bomenwereld. Ook daar geldt: wie populair is, krijgt meer volgers. De slimmerik die een zeldzame of nieuwe variant weet te telen, zou daar goed aan kunnen verdienen. Dus is de Japanse esdoorn door de eeuwen heen stamhouder geworden van wel duizenden aparte cultivars, elk met hun eigen naam en karakteristieke eigenschappen. Sommige cultivars zijn inmiddels bijna of geheel verdwenen, andere worden slechts nog in de landen van oorsprong geteeld. Maar niet getreurd! Om de paar jaar worden er weer nieuwe of herontdekte cultivars geregistreerd. De inventiviteit en ambitie van de mens zijn immers lastig te stoppen en al helemaal niet als er geld te verdienen valt.

Gedaanteverwisselaar
Zo kun je Acer palmatum tegenkomen met oranje, rode, donkerpaarse, donkergroene bladeren en alles er tussenin. Bladeren kunnen al dan niet getekend zijn met prachtige patronen in wit, roze of andere lichte tinten. Ze zijn er met rechte stam, in de vorm van een vaas of paraplu, uitwaaierend, als struikje en bodembedekker . Ook als bonsai boom is de Japanse esdoorn erg populair. Hij laat zich meestal goed vormen. Ondanks dat hij razend populair is, zijn de meeste cultivars niet het resultaat van doelgericht kweken maar van zorgvuldig geselecteerde zaden van bomen die in de vrije natuur bestoven zijn. Dat lijkt vreemd maar sluit eigenlijk naadloos aan op de Japanse cultuur. Daar beschouwt men ‘gemaakte’ of ‘gearrangeerde’ schoonheid als inferieur aan de schoonheid die zomaar spontaan ontstaat als gevolg van toevallige omstandigheden.

Kikkerhand
De bladeren van Acer palmatum hebben doorgaans een ranke, langwerpige vorm die zonder veel fantasie aan de vingers van een hand doen denken. Palmatum was dan ook de naam die de Zweedse botanist Thunberg deze boom gaf toen hij deze tegenkwam in Japan. Hij volgde daarmee de reeds bestaande Japanse aanduiding 栴 (momiji) dat kikkerhand betekent en verwijst naar de bladstructuur die sterk doet denken aan de voorpoot van een kikker.

Het voelt bijna overbodig om na zo’n lofzang op de overdadige en overweldigende schoonheid en verscheidenheid van de Japanse esdoorn nog uit te leggen wat hij toevoegt aan je tuin. Hoeveel of hoe weinig je er ook van aanplant, ze eisen je aandacht op als een diva die van het witte doek spat. Geef deze ster een podium in je tuin en je zult je eindeloos vergapen aan de kleurenpracht van de continu doorlopende voorstelling waarop hij jouw tuin trakteert.

  • Gewasgroep

  • Verwijderen filters
Laden...