Informatie over Carpinus betulus
Dit is een stuk over een plant, een nuttige plant. En nee, het gaat niet over de plant waar
Doe Maar het over had maar over de Carpinus betulus, de haagbeuk. Niet te verwarren met de
beukenhaag want die laatste behoudt ’s winters zijn dorre blad en de haagbeuk vrijwel niet. Deze twee niet-verwante planten worden In Nederland vaak ingezet als heg (of haag) om doorkijk in de tuin tegen te gaan. Zij kwijten zich uitstekend van die taak maar als je denkt een beukenhaag te hebben die een haagbeuk blijkt te zijn, sta je toch beteuterd te kijken als die laatste na de eerste nachtvorst zijn blad verliest. Met een beetje pech zit je dan de hele winter tijdens de koffie naar wandelaars en fietsers te zwaaien.
Uit de Latijnse naamgeving blijken de verschillen tussen haagbeuk en beukenhaag echter direct en op het eerste gezicht. Carpinus betulus behoort tot de berkenfamilie terwijl een beukenhaag bestaat uit Fagus sylvatica (gewone beuk) en dus tot de beukenfamilie behoort. Zet je die laatste solitair, dan groeit hij uit tot de woudreus die we kennen en zo hoog waarderen maar in haagvorm biedt hij het hele jaar door privacy. Hij stelt echter wel meer en strengere eisen aan de grond dan Carpinus betulus. De haagbeuk kan veel beter tegen drassige grond of kleigrond dan de beukenhaag. Beide kunnen zich verheugen in een hoge populariteit en je ziet ze dan ook terug in vele West-Europese tuinen.
Haagbeuk biedt niet alleen voordelen voor de mens, ook veel dieren vinden baat bij deze plant en daarmee draagt hij ook stevig bij aan biodiversiteit. Muizen zijn gek op de nootjes, diverse vogelsoorten, waaronder de boomklever, doen zich in de herfst graag tegoed aan de zaden, vlinders laten hun larven eten van de bladeren en vooral de mestkever is erg afhankelijk van Carpinus betulus. Hij eet van blad en bloem en stoffen die vrijkomen uit beschadigde bladeren zouden een stimulans geven aan mannelijke kevers om op zoek te gaan naar een vrouwtje.
Tot slot, het kan immers niet genoeg benadrukt worden: Haagbeuk verliest zijn blad, beukenhaag behoudt dat.