Soort: Cercis chinensis

keuze: 5 resultaten

Cercis chinensis

  • Nederlandse benaming

    Chinese Judasboom
  • Gewasgroep

    Bomen
  • Familie

    Fabaceae
  • Herkomst

    China

Uitbundig gekleurde artiest

Informatie over Cercis chinensis

Meerstammige kleurbom

Cercis chinensis, wat een bijzondere bloeier is zijn bomen uit het geslacht Cersis toch. Zijn bloesem in april valt samen met het ontluiken van het blad en de prachtige felroze bloemen groeien direct aan oudere twijgen, takken en stam. Gelukkig heeft hij nogal de neiging tot meerstammigheid, dus je wordt in het vroege voorjaar al ruimhartig verwend met prachtig rozerode zuurstokken die mooi gegroepeerd uit de grond steken. In China, zijn gebied van oorsprong, loop je de kans om 18 meter hoge exemplaren van deze boom tegen te komen met stammen van ruim een meter omtrek maar hier in West-Europa mag je zijn volwassen hoogte tussen de 4 en 8 meter verwachten. Door zijn breed uitgaande grillige groei wordt Chinese judasboom bijna altijd breder dan dat hij hoog wordt. Bij voornoemde lengtes mag je rekenen op breedtes van zeker 8 tot 10 meter. Hoe schitterend als een exemplaar van die afmetingen vol zit met trossen prachtige geurende bloemen die zoemen van de insectenactiviteiten. Want bijen en hommels bevliegen hem graag voor nectar en stuifmeel en ook vlinders gebruiken deze plant bij hun voortplantingsprocessen. Daarmee draagt hij absoluut een steentje bij aan onze biodiversiteit!


Judas

Zijn Nederlandstalige naamgeving ‘Judasboom’ heeft hij overerft van zijn neef Cersis siliquastrum. Deze soort komt van nature niet uit China, maar komt veel voor in de Levant of wat specifieker Judea. Dit zou binnen volksgeloof de boom zijn waaraan Judas zich heeft opgehangen na het verraad van zijn vriend Jezus. De oorspronkelijk witte bloemen van de boom zouden zich uit schaamte hebben verkleurd naar rood.


Tips voor nog meer sierwaarde!

Het is echter zeker niet zo dat hij na zijn bloeiperiode ook echt ‘uitgekleurd’ is. Wanneer het herfst wordt, kleuren zijn bladeren namelijk prachtig heldergeel en op zo’n brede boom is dat een absoluut spectaculair gezicht. Verder is de boom goed winterhard maar houdt hij niet van verharding. Sluit hem dus niet in tussen tegel- of klinkerwerk, want dan redt hij het wellicht niet. Ook is hij niet erg dol op vaste kleigrond, liever staat hij in zand- of leemgrond. Daarnaast houdt Cercis chinensis erg van de zon dus zet hem er zo vol in als je kan. Hij zal je dankbaar zijn en jij - als hij het goed doet - jezelf eveneens. In zijn jeugd is hij wat vorstgevoelig dus raden wij je aan om hem niet alleen in de zon te zetten maar ook op een plekje waar hij beschut staat voor vrieskoude winterwinden.

Door zijn meerstammige voorkomen, zijn uitbundige bloei en zijn minstens zo feestelijke herfstverkleuring is dit een boom die je gewoon in je tuin wil hebben staan. Planten dus!

  • Gewasgroep

  • Verwijderen filters
Laden...