Soort: Cladrastis kentukea

keuze: 1 resultaten

Cladrastis kentukea

  • Nederlandse benaming

    Geelhout; Amerikaans geelhout
  • Gewasgroep

    Bomen
  • Familie

    Fabaceae
  • Herkomst

    Oostelijk Noord-Amerika

Kroning

Cladrastis kentukea wordt zeer gewaardeerd om zijn schitterende vorm en bloei. In zijn jeugd heeft hij een typische struikvorm maar met de jaren groeit hij uit tot een schitterende volle boom met een enorme ronde kroon. Zijn kenmerkende lage vertakkingen geven geelhout in zijn volwassen fase het uiterlijk van een grote groene bal op een kort steeltje. In de lente althans, daarna ontwikkelen zijn grote felgroene bladeren zich tot een volle en weelderige kroon.


Uitbundige laatbloeier

Geelhout is een laatbloeier. In de vroege zomer ontwikkelt hij als een van de laatsten zijn bloesem. Dat is het wachten echter meer dan waard! Hij ontwikkelt een veelheid aan weelderige witte bloementrossen waarmee zijn complete brede kroon grotendeels bedekt raakt. Qua schoonheid van bloei doet hij niet onder voor een van de “all-time beauty queens” onder de bloeiers: de witte paardenkastanje. Alleen staan de bloemenkegels van de kastanje als druipkaarsen rechtop terwijl de bloesem van Cladrastis kentukea meer weg heeft van hangende trossen spierwitte druiven. De bloei van geelhout mag dan relatief laat zijn maar eigenlijk heeft dat alleen maar voordelen. Bijen, vlinders en hommels zijn blij met laatbloeiers. De rest is immers al grotendeels uitgebloeid en zo hebben zij ook nog bezoekadresje tot hun beschikking. Tuineigenaren zijn net zo blij, want met dit soort planten is er ook in de vroege zomer nog mooie bloesem te bewonderen. Timing is everything!


Karakter

Cladrastis kentukea vindt zijn oorsprong in of rond de Noord-Amerikaanse staat Kentucky. Het is een bijzondere sierboom / -struik die in West-Europa zo’n 10 meter hoog kan worden. Door zijn uitbundige kroon kan geelhout bij zo’n lengte met gemak breder worden dan hoog. De grote samengestelde bladeren zijn eirond tot ovaalvormig en zijn groen van kleur. De groene peulen die na de bloei in de nazomer verschijnen, verkleuren langzaam paarsachtig bruin. In de herfst verkleuren de bladeren naar opvallend geel. Zo’n rijk bebladerde boom bedekt met een goudgele gloed vormt een prachtig plaatje! Cladrastis kentukea gedijt goed op een gedraineerde bodem in de volle zon. De boom heeft een fors, vlezig wortelgestel en is daardoor goed bestand tegen stedelijke omgevingen. Let echter wel goed op dat je hem op een plek zet waar hij goed beschut is tegen de wind. Zijn hout is op oudere leeftijd wat brosser geworden en breekt dus relatief gemakkelijk af. Uit de wind houden dus. Verder is deze boom uitstekend winterhard (tot zeker -30 graden Celsius) en floreert hij op zowel zand-, leem- als kleigrond.
Geelhout is een sierboom bij uitstek: groot blad, schitterende late bloesem, evenzo prachtige herfstkleuren en wat een magistrale kroon! Planten hoor.

  • Gewasgroep

  • Verwijderen filters
Laden...