Informatie over Davidia involucrata
Hoe mooi kan een plantnaam zijn? Zo mooi dus: Davidia involucrata. Genoemd naar zijn ontdekker, Armand David die de boom rond 1870 voor het eerst omschreef en het daarbij had over een boom waarvan de grote witte bladeren op zakdoeken lijken die als duiven fladderen in de wind. En daarmee is noch teveel, noch te weinig gezegd.
Bedreigde soort
Zijn bloei is niet alleen visueel uiterst bijzonder, de boom zelf is dat ook. Hij staat op de lijst met bedreigde bomen en gek genoeg kan zijn bloei daar wel eens mede oorzaak van zijn. De zakdoekenboom of luierboom bloeit vaak pas in zijn vroege puberteit. Vanaf een leeftijd van ongeveer 8-10 jaar mag je de in de wind fladderende duiven of zakdoeken verwachten. Maar het kan heel goed zijn dat hij niet elk jaar bloeit. Zelfs de experts zijn het onderling niet eens over bloeifrequentie en de achterliggende oorzaken daarvan.
Eigenwijsje
Davidia involucrata is niet alleen een onbetrouwbare bloeier, het is een eigengereide boom met een grillig groeipatroon. Dat maakt hem lastig om te kweken en dus kostbaar. Immers als je er 100 plant, zo meldt een van onze boomnerds, mag je blij zijn als er 10 daarvan het gewenste resultaat hebben. Hij groeit namelijk niet graag langs vooropgezette lijnen en consumenten en hoveniers willen liefst toch een enigszins ‘rechte’ boom. Zulke cijfers zorgen voor relatief hoge prijzen en een vrij klein aanbod en dat is jammer voor deze soort. Maar het biedt ook kansen voor consumenten die grillige vormen juist waarderen en op zoek gaan naar afwijkende exemplaren.
Omgang
Deze vaantjesboom of zakdoekenboom is een forse boom die rustig een hoogte van 15 meter kan bereiken. Hij heeft een brede eironde tot ronde kroon. De grote, lichtgroene bladeren zijn toegespitst eirond met een grof gezaagde bladrand en zijn stam bladert in verschillende tinten grijs af. Davidia involucrata geeft de voorkeur aan een beschutte plaats in de zon of halfschaduw. Hij groeit op elke vochtige en voedzame bodem en is vrij goed winterhard (-15 °C.). Bij late voorjaarsvorst kan hij bij het uitlopen van het blad vorstschade oplopen dus let op die beschutte standplaats.
En als je nu denkt hoe jammer het is dat je geen boom wil planten die onbetrouwbaar bloeit, bedenk dan even hoe zeldzaam deze zakdoekenboom is, dat hij drachtplant is voor bijen en hommels en een waardplant voor vlinders. Bovendien zijn wetenschappers tot de conclusie gekomen dat deze boom enkele unieke combinaties van stoffen herbergt die de ontwikkeling van tumoren tegen zou gaan. Dus zet je bezwaren aan de kant en plant deze unieke boom!