Broodje aap
Gleditsia triacanthos inermis is in feite een vorm (forma) van soort Gleditsia triacanthos en verschilt hoegenaamd vrijwel niets van de soort, terwijl veel mensen zullen aannemen van wel. Het venijn zit hem in de grote, uitgroeiende stekels op tak en bast, of liever: het vermeende ontbreken ervan. Van Gleditsia triacanthos inermis is namelijk het onterechte beeld ontstaan dat hij per definitie stekelloos door het leven gaat, ‘inermis’ betekent namelijk zoveel als ‘zonder wapenen’, dus niet gewapend met doorns in dit geval. Hij is een in de natuur ontstane variëteit op de soort en dat betekent er onderlinge verscheidenheid bestaat tussen individuele exemplaren. Hij kan heel goed, gewoon net als de soort, prikkelige steekwapens ontwikkelen op zijn bast en takken, echter zijn deze dan vaak kleiner.
Geen watje
Valse christusdoorn is zeker geen doetje. Buiten zijn prachtige Nederlandstalige benaming is hij een behoorlijk snelle groeier die vrij snel 15 à 20 meter hoogte bereikt. Zet hem dan wel fijn in de zon en in een normale, niet te natte bodem. Dat hoeft niet per se een beschutte plek te zijn want valse christusdoorn kan prima omgaan met ijzige kou: -30 graden Celsius is voor hem geen probleem. Hij is ijzersterk want hij doet het uitstekend op gronden die te schraal is voor andere planten en is in zijn herkomstgebied derhalve een pioniersboom pur sang gebleken. Niet alleen helpt hij arme gronden te verrijken zodat ook behoeftiger planten dan hij er een habitat kunnen ontwikkelen.
Hoge sierwaarde
Zijn - voor de mens - vrij onopvallende witte bloemen verschijnen rond juni-juli. Op bijen en hommels hebben de bloemen echter een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Tijdens mooie zomerse dagen hoor je deze boom zelfs van een afstandje zoemen van de activiteit. Hij draagt daarmee zijn steentje bij aan de biodiversiteit. Na de bloei komen er 30 tot wel 40 centimeter lange sikkelvormige peulen aan de boom. Als deze eenmaal zijn ingedroogd, blijven ze nog enkele maanden aan de boom hangen. Elk klein windvlaagje laat de peulen als rammelaars tegen elkaar tikken en zo’n natuurlijke windvanger geeft een bijzonder geluid. Daarnaast zijn die lange peulen aan een boom die verder kaal is uiteraard prachtig om te zien. Voordat Gleditsia triacanthos inermis zijn blad echter verliest, verandert de kleur van mooi groen naar goud-oker-geel. Zo’n, al dan niet met stekeligheden bezette, exemplaar met lange peulen steekt prachtig af tegen alle overige herfstkleuren in je tuin en is een zeer apart gezicht.
Inermis?
Wij vinden dat je Gleditsia triacanthos juist plant vanwege zijn stekels, zijn schitterende okergele herfstverkleuring, zijn bijdrage aan biodiversiteit en zijn peulenrammelaars. Maar er kunnen goede redenen zijn waarom zijn prikkelbare karakter je niet aanstaat. In dat geval is de Gleditsia triacanthos inermis een veilige(r) keus. Maar zorg er dan voor dat je jouw kweker expliciet om stekelloze exemplaren vraagt. Kijk er bovendien niet van op als zijn prikkelbare karakter na een aantal jaren alsnog de kop opsteekt. Natuur geeft geen garanties. Gewoon planten deze boom!
Ga je voor zeker doornloos, dan zouden de cultivars Gleditsia triacanthos 'Skyline', Gleditsia triacanthos 'Draves' (STREET KEEPER) of Gleditsia triacanthos 'Shademaster' goede alternatieven zijn.