Grillig vertakte, schitterende herfstkleuren dragende zuidganger
Informatie over Nothofagus antarctica
Nepbeuk
Nothofagus antarctica, weer zo’n schitterende boomnaam. Het staat voor schijnbeuk want hij doet inderdaad enigszins aan een beuk denken maar is het zeker niet, alhoewel het verre familie is. Het grote uiterlijke verschil tussen beuk (Fagus sylvatica) en Nothofagus zit hem in de kleine eivormige, gezaagde blaadjes. Daar herken je deze schijnbeuk aan. En aan zijn lengte. Met een meter of 8 houdt hij het hier wel voor gezien en dan is de echte beuk pas net begonnen. Hij ontwikkelt van nature meerdere grillige gevormde stammen en vertakkingen en van dat eigenzinnige karakter zijn wij zelf altijd wel gecharmeerd.
Haagplant
Niet veel mensen doen het, maar het is absoluut een goed en creatief (en kostbaar) idee om deze plant als haag in te zetten. Door zijn structuur en zijn grillige bladerstelsel vormt hij dan een prachtige, net geen 100 procent lichtdichte haag. Heel mooi en bijzonder. Net zo bijzonder is de prachtige gele herfstverkleuring van deze plant. Niks mis met een mooie goudgele grillig getakte haag!
Zuidganger
Niet alleen het nep- of schijnbeuk-gedeelte van zijn naam klopt. Antarctica is misschien wat overdreven maar dit is wel de meest zuidelijk groeiende boom ter wereld. Hij is gevonden in Chili op 56 graden zuiderbreedte. En dat is behoorlijk zuidelijk!
Northofagus antarctica vormt een mooie en interessante afwisseling in je tuin. Zet hem in als haag of als solitair, geniet van zijn kleurenpracht, zijn grillige karakter, zijn naam en faam. Planten dus!