Veelzijdige altijd groenblijver, dierenvriend en koukleum
Informatie over Prunus lusitanica
(Bijna) ultieme haagplant
Prunus lusitanica of de Portugese laurierkers, is een prachtige heester die bij uitstek geschikt is als subtiele haagplant want hij behoudt zijn mooie donkergroene blad in de winter. Daardoor ben je verzekerd van een haag die gedurende het hele jaar elke ongewenste zichtlijn effectief blokkeert. Een haagplant moet natuurlijk gesnoeid kunnen worden en deze Portugese laurierkers verdraagt snoei als geen ander. Maar hij is ook heel mooi als ‘haag op pootjes’ (leiboom) en als solitair staat hij minstens zo goed zijn mannetje en wij vinden het altijd heel creatief als je hem solo plant.
Onweerstaanbaar
Als hij zo rond mei in bloei staat, kun je Portugese laurierkers op afstand al ruiken. Zijn rechtopstaande witte bloementrossen scheiden dan een zoete geur af die absoluut onweerstaanbaar is voor bijen, hommels en vlinders. Die laatsten gebruiken hem als waardplant: ze planten zich erop voort. Na de bloei komen er kleine zwarte bessen aan de plant. De mussen die zich massaal kunnen schuilhouden tussen het gebladerte zullen deze dankbaar oppeuzelen.
Nadelen
Helaas kent deze plant ook wel enkele kleine praktische nadelen. Ten eerste zijn winterhardheid: Prunus lusitanica staat zijn mannetje totdat het ongeveer -15 graden Celsius vriest. Wordt het kouder of trotseert hij koude uitdrogende wind, dan kan hij invriezen en dat maakt de plant vatbaarder voor ziektes en plagen. Bij extremen kan deze Portugese laurierkers zelfs het loodje leggen als de kou maar lang genoeg aanhoudt. Daarom is de cultivar ‘Angustifolia’ ontwikkeld die net wat beter gedijt in ons klimaat. Deze cultivar heeft daarnaast als bijzonderheid dat zijn blad net iets kleiner en subtieler is. Zijn tweede nadeel kan liggen in de manier waarop hij met verharding omgaat. Houdt er in ieder geval rekening mee dat deze soort niet opgesloten wordt in tegel- of klinkerwerk.
Prunus lusitanica: onweerstaanbaar voor velen, welhaast ultieme haagplant en 12 maanden per jaar afdekker van zichtlijnen. Planten maar!