Donzigbehaarde tijdreiziger, betrouwbare voedselbron.
Quercus pubescens
Donsje
Quercus pubescens komt oorspronkelijk voor in Midden- en Zuid-Europa en Noord-Afrika. Hij groeit daar in warme zonnige gebieden en komt vooral veel voor op vochthoudende en kalkrijke berghellingen. In West-Europa gedijt de boom prima zolang je hem maar weghoudt van droge en zure grond. Donzige eik dankt zijn naam aan de zachte, viltige haartjes die zijn knoppen en zachte jonge twijgen bedekken. Donzige eik wordt hier vijftien tot twintig meter hoog en heeft bij zulke lengtes een mooie ovaalronde kroon van twaalf tot vijftien meter breed. Zijn lichtgrijze schors doet kurkachtig aan en is schitterend diep gegroefd. Deze eik is perfect voor toepassing in parken en tuinen maar hij verdraagt geen verharding. Niet opsluiten in tegel- of klinkerwerk dus.
Tijdreiziger, voedselbron
Het hout van Quercus pubescens heeft een zeer stevige structuur en wordt, vooral in Zuid- en Zuidoost Europa, veel gebruikt voor de productie van meubelen. Daarnaast worden de eikels, net als die van veel andere eiken, gebruikt als varkensvoer. Zijn eikels zijn relatief groot en zachte eik is van het soort dat jaarlijks oogst produceert, dat kun je namelijk niet van elke eik zeggen. Eekhoorns, gaaien, duiven, muizen en zwijnen zullen je dankbaar zijn als je hem plant. Donzige eik kan extreem hoge leeftijden bereiken. Er zijn bomen van 500 jaar en ouder waargenomen en als je zo’n exemplaar ziet kun je niets anders dan vol ontzag bedenken wat deze tijdreiziger allemaal gezien kan hebben in zo’n half millennium waarin paard en wagen plaats hebben gemaakt voor zacht zoevend elektriek vervoer.
Ok, Quercus pubescens mag dan niet de grootste of meest imposant gepostuurde eik zijn, hij is en blijft een eik, heeft een bijzonder mooie bast en onderscheidt zich van zijn familieleden door de zalig zachte donzige beharing op zijn twijgen en knoppen. Bovendien kan hij stok- en stokoud worden zodat je achter-, achter-, achter-, achter-, achter-, achterkleinkinderen er ook van kunnen genieten. Planten hoor!