Informatie over Salix caprea
Salix caprea is van grote ecologische waarde: het is de belangrijkste voedselplant voor diverse vlinders, waaronder de paarse keizervlinder. Tevens is het een hele belangrijke soort voor de bijencultuur. Met de 4-5 centimeter lange katjes is het een voortreffelijke drachtplant. Ze vormen een belangrijke bron van stuifmeel en nectar voor bijen, maar ook voor andere insecten. En vogels vinden in de Salix caprea vaak hun voedsel in de vorm van rupsen en insecten. Deze kleine boom met een brede eironde kroon bereikt normaliter een volwassen hoogte van zo’n 8 tot 10 meter.
Gewasgroep en herkomst
Salix caprea, in Nederland ook wel bekend onder de naam waterwilg of boswilg, is een snelgroeiende heester die behoort tot de familie van Salicaceae (de wilgenfamilie). De Salix caprea komt in bijna heel Europa voor tot Noordoost-Azië en het noorden van Iran. Hij groeit veelal op grote hoogte; in de Karpaten groeit hij tot 1780 meter hoogte. Hij is zeer talrijk in vochtige streken, maar groeit ook op drogere plaatsen.
Plantkenmerken
De stam blijft lang glad en heeft typische, kleine ruitvormige putjes. Pas later krijgt de stam ondiepe lengtegroeven. De jonge twijgen zijn groen, soms iets rood aangelopen, en zijn kort en dicht behaard terwijl oudere twijgen kaal zijn. Het blad is breed ovaal tot langwerpig van vorm, licht gezaagd tot gaafrandig met een vaak scheve top. De bovenzijde van het blad is dofgroen en de onderzijde is blauwgroen en viltig behaard. De Salix caprea is de vroegst bloeiende soort. De gele katjes verschijnen al in maart-april nog voordat de bladeren uitlopen. Het is een gemakkelijke boom die op vrijwel iedere voedzame bodem groeit. Hij verdraagt droge gronden evengoed als zeer vochtige gronden. Zijn winterhardheid is uitstekend (zone 4).
Toepassing en nazorg
Door zijn wijd verbreide wortelsysteem is de Salix caprea geschikt voor de beplanting van woeste gronden en braakliggende terreinen. Zo wordt hij veel toegepast langs wegen, spoorwegen, op hellingen, mijnbergen en bij oude steengroeven. Tevens wordt hij veel ingezet voor hagen.