Je tuin zomerklaar maken? Koop nu alle planten in pot (container) met kortingscode CONTAINER10 en ontvang 10% korting! Bekijk ons assortiment potgekweekte planten. *Deze actie is geldig t/m 31 mei 2024, bekijk de actievoorwaarden.

Haagplanten

Haagplanten zijn ideaal voor het creëren van een haag. Haagplanten zorgen voor een omlijsting van je tuin, kunnen voor privacy zorgen en dienen als schuilplaats voor vogels. In ons assortiment vind je een grote variatie aan haagplanten soorten, zoals groenblijvende haagplanten en bloeiende haagplanten. Populaire planten die gebruikt worden voor het planten van een haag zijn de Portugese laurier, taxus, beuk en haagliguster. Voor zowel lage haagplanten als hoge haagplanten of grote haagplanten kun je bij ons terecht.

Haagplanten worden afhankelijk van de maat in (draad)kluit of wortelgoed geleverd. Planten met een blote wortel zijn ideaal om een jonge haag mee te creëren. Onze grote haagplanten worden met een (draad)kluit geleverd. Buiten het rooiseizoen worden haagplanten in pot (container) geleverd.


Beukenhaag Haagconiferen Groenblijvende hagen
Weergave Verfijn resultaten

Hoogte van een gewas in cm, gemeten vanaf de grond.

0 - 20 20 - 40 40 - 60
60 - 80 80 - 100 100 - 125
125 - 150 150 - 175 175 - 200
200 - 225 225 - 250 250 - 300
300 - 350 350 - 400 400 - 450
450 - 500 500 - 550 550 - 600
600 - 700 700 - 800 800 - 900
900 - 1000 1000+

Stamomtrek van boomvormen in cm, gemeten op 100 cm vanaf de grond.

4 - 6 6 - 8 8 - 10
10 - 12 12 - 14 14 - 16
16 - 18 18 - 20 20 - 25
25 - 30 30 - 35 35 - 40
40 - 45 45 - 50 50 - 60
60 - 70 70 - 80 80 - 90
90 - 100 100+

Hoogte van een gewas in zijn volwassen vorm, gemeten vanaf de grond.

0 - 20cm 20 - 40cm 40 - 60cm
60 - 80cm 80 - 100cm 100 - 125cm
125 - 150cm 150 - 175cm 175cm - 2m
2 - 2,5m 2,5 - 3m 3 - 3,5m
3,5 - 4m 4 - 5m 5 - 6m
6 - 7m 7 - 8m 8 - 9m
9 - 10m 10 - 12m 12 - 14m
14 - 16m 16 - 18m 18 - 20m
20 - 22m 22 - 24m 24 - 26m
26 - 28m 28 - 30m 30 - 35m
35 - 40m 40 - 45m 45 - 50m
50m +
N Resultaten: 3

Wat zijn de voordelen van haagplanten?

Haagplanten zorgen voor een afscheiding in de tuin of voor het creëren van omheiningen in je eigen tuin. Door haagplanten te gebruiken voor afscheiding, zorg je voor privacy en blokkeer je de wind. Grotere haagplanten zorgen tevens voor extra schaduwplekken in je tuin. Het design van haagplanten kan bijdragen aan de look van je tuin: kies voor een strakke haag of juist een wildere haag. Voor iedere tuin is er wel een geschikte haagplant te vinden in ons assortiment.


Welke soorten haagplanten zijn er te koop?

Binnen het assortiment haagplanten zijn er verschillende soorten te krijgen.

Wintergroene haagplanten

Wintergroene haagplanten behouden het hele jaar hun bladeren en groene kleur. Hierdoor zijn wintergroene haagplanten zeer geschikt als je extra privacy wilt creëren met je haag. Ook geeft een wintergroene haag altijd een groen uitzicht. Voorbeelden van wintergroene haagplanten zijn:

  • De Ilex aquifolium 'Alaska' is een groene hulst met een hoge sierwaarde door zijn rode vruchten
  • De Taxus baccata is een meerwaarde als je graag vogels in je tuin hebt rondvliegen. De Taxus baccata produceert namelijk rode bessen, die een voedselbron vormen voor vogels. De rode vrucht van de taxus baccata is echter wel gifitig voor dieren als paarden, koeien, schapen en geiten.

Haagplanten met een opvallende bloesem

Een haag aanplanten met opvallende bloeiers zorgt voor een kleurrijke tuin die de aandacht trekt. Ook geuren deze soorten haagplanten met bloesem vaak heerlijk, waardoor ze erg geschikt zijn voor een geurtuin. De bloesem trekt het insectenleven naar je tuin toe: bijen en vlinders kunnen de weg naar je tuin makkelijk vinden.

Haagplanten met een opvallende bloesem zijn er in een grote variatie van kleuren en bloemvormen. Voorbeelden van een bloeiende haagplant uit ons assortiment zijn:

  • De Crataegus monogyna (Meidoorn) is een makkelijke groeier en kan goed tegen een plekje in de wind.
  • De Prunus spinosa (Sleedoorn) zorgt voor een speelse haag die wild groeit. Een erg leuke bijkomstigheid van deze soort is dat hij heerlijke eetbare bessen geeft.
  • De Amelanchier lamarckii is een populaire wilde bloeier, één en al pracht en praal. In het voorjaar siert hij de tuin met zijn bloesem en in de herfst zorgt hij voor een spectaculaire herfstverkleuring. Hij groeit wild, waardoor hij uitermate geschikt is voor een bostuin en hagen die wat mogen verwilderen.

Hagen met een opvallende bloesem zijn vaak wel bladverliezend. Wanneer je een haag hebt aangeplant voor privacy dan kun je het best kiezen voor een wintergroene haagplant. De Laurier en Pyracantha zijn wintergroen én geven bloesem.


De haagbeuk of de gewone beuk

De haagbeuk en de gewone beukenhaag zie je veel terug als haag in het straatbeeld, het is dan ook een erg populaire soort.

  • De Haagbeuk (Carpinus betulus) heeft een doffer blad dat in de herfstperiode afvalt
  • De Fagus sylvatica heeft een glanzend blad wat dor aanblijft in de winterperiode. De Fagus sylvatica is daardoor beter geschikt voor het creëren van een haag voor privacy of als je in de winterperiode ook nog een decoratieve waarde in je tuin wilt. Het sierlijke blad van de Fagus sylvatica is leverbaar in zowel groen als rood (Fagus sylvatica 'Atropunicea'). Uiteraard kun je beide soorten afwisselen om een speelse haag te creëren.

Haag planten – veel gestelde vragen

Ben je van plan een haag te planten? Dan zijn er verschillende punten waar je op kunt letten. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over haagplanten.

Wanneer kun je het best een haag planten?

Onze haagplanten worden aangeboden in pot (container) of komen uit de volle grond. Een haagplant uit pot kan het hele jaar door geplant worden. Een haagplant uit volle grond wordt gerooid vanaf ongeveer november t/m eind maart en kan daarna verplant worden naar jouw tuin. 


Hoe plant ik een haag?

Hoe je het best een haag kunt planten, hangt af van of je een haagplant met wortel, draadkluit of in container hebt aangeschaft. Afhankelijk van het soort haagplant, kun je onderstaande stappen volgen:

Haagplanten met blote wortel

  1. Span een touw op circa 15 cm naast de plek waar de haag dient te komen.
  2. Graaf langs dit touw een ruime sleuf van 30 cm breed en 30 cm diep. Ongeveer 10 cm breder en dieper dan dat de wortels van de haagplanten zijn.
  3. Vermeng de vrijgekomen grond eventueel met een aanplantgrond die geschikt is voor de betreffende haagplanten.
  4. Verdeel de haagplanten over de gewenste lengte van de haag. De ideale plantafstanden verschillen per grootte en soort haagplant. Let op: zorg ervoor dat de haagplanten niet te lang in volle zon en wind naast de sleuf blijven liggen, hierdoor drogen de wortels uit en dit bemoeilijkt de hergroei van de haagplant.
  5. Plaats de plant in het midden van de sleuf en vul aan met grond. Doe dit bij voorkeur met twee personen om de planten goed op hun plek te houden.
  6. Schud de plant licht heen en weer, zodat de grond goed tussen de wortels komt. Stamp de grond vervolgens rondom de kluit voorzichtig aan.
  7. Na het planten moeten de haagplanten direct goed bewaterd te worden zodat de grond en wortels goed aansluiten.
  8. Snoei (indien gewenst) de haagplanten meteen op de gewenste hoogte en breedte.

Haagplanten met (draad)kluit

  1. Span een touw op circa 15 cm naast de plek waar de haag dient te komen.
  2. Graaf langs dit touw een ruime sleuf die 1/3e breder is dan de kluit van de haagplanten.
  3. Vermeng de vrijgekomen grond eventueel met een aanplantgrond die geschikt is voor de betreffende haagplanten.
  4. Verdeel de haagplanten over de gewenste lengte van de haag. De ideale plantafstanden verschillen per grootte en soort haagplanten. Verwijder de kluitverpakking niet! Indien de boom met draadkluit geleverd is (behalve jute ook een draadkorf van metaal) dan moet alleen het bovenste (aantrek)draad doorgeknipt en verwijderd te worden. Doe dit pas ná het plaatsen van de boom. Binnen enkele seizoenen is de kluitverpakking volledig weggerot. De haagplant ondervindt hier geen hinder van.
  5. Vul vervolgens het plantgat verder aan met de vrijgekomen grond en druk de grond licht aan met je voeten.
  6. Om de hergroei te bevorderen moeten de haagplanten direct na het planten goed bewaterd worden.
  7. Snoei (indien gewenst) de haagplanten meteen op de gewenste hoogte en breedte.

Haagplanten in container / haagplanten in pot

  1. Span een touw op circa 15 cm naast de plek waar de haag dient te komen.
  2. Graaf langs dit touw een ruime sleuf die 1/3e breder is dan de kluit van de haagplanten.
  3. Vermeng de vrijgekomen grond eventueel met een aanplantgrond die geschikt is voor de betreffende haagplanten.
  4. Verwijder de container (pot).
  5. Verdeel de hoeveelheid haagplanten over de gewenste lengte van de haag. De ideale plantafstanden verschillen per grootte en soort.
  6. Vul vervolgens het plantgat verder aan met de vrijgekomen grond en stamp de grond licht aan met je voeten.
  7. Geef de haagplanten direct voldoende water om de hergroei te bevorderen.
  8. Snoei (indien gewenst) de haagplanten meteen op de gewenste hoogte en breedte.

Wanneer moet je een haagplant water geven?

De eerste twee groeiseizoenen hebben de haagplanten voldoende water nodig: wekelijks één grote gift! Omdat haagplanten wintergroene soorten zijn, adviseren we ook om in de winterperiode de haagplant te monitoren en indien nodig te bewaren. Bekijk ook onze nazorginstructies.

Laden...